Жінки та дівчата в науці

11 лютого – Міжнародний день жінок та дівчат у науці, який був запроваджений на Генеральній Асамблеї ООН у 2015 році.

Жінки сприяли розвитку науки, техніки, медицини з найдавніших часів, але їх участь не завжди була помічена. До середини XIX століття погляди суспільства на можливість жінок брати участь у науковій діяльності виявилися скептичними. До XX ст. жінки були виключені з академічної освіти: лише у XX більшість університетів приймали в студентські групи тільки чоловіків.

   В учнів старшої школи Плесецької ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулися години спілкування «Жінки та дівчата в науці». Учні підготували повідомлення про жінок-вчених України.

  Наразі Україна займає 12 місце за кількістю жінок-вчених в рейтингу 41 країн світу. Українки успішно працюють у різних галузях наук.

  Наталія Полонська-Василенко – історикиня, яка все своє життя займалася дослідженням історії та археології України.

   Одним з найвидатніших імен нашої історії є біологиня Валентина Радзимовська професорка, докторка медичних і фізіологічних наук.

   Наталія Виноград – епідеміологиня, професорка, докторка медичних наук, експертка Всесвітньої організації охорони здоров’я.

   Ніна Вірменко – математикиня, авторка понад 500 наукових праць.

     Марина В’язовська, також математикиня. Українська вчена, докторка природничих наук. Стала лауреатом премії «САЛЕМА 2016», розв’язала задачу, над вирішенням якої вчені працювали більше 400 років.

 Також діти дізналися про те, що наша односельчанка Куцоконь Наталія Костянтинівна присвятила своє життя науці.

Працює старшим науковим співробітником Інституту клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, кандидат біологічних наук (радіобіологія).

    Діти зрозуміли, що наука – це бездонний колодязь із якого ми черпаємо знання.

Наука потрібна народу. Наука не являється і ніколи не буде являтися закінченою книгою.

Залишити відповідь