«16 днів проти насильства»

З 25 листопада  у світі стартує традиційна кампанія «16 днів проти насильства», яка триватиме до 10 грудня – Дня прав людини.

🛑 Насильство може розпочатися з непомітних кроків та сховатися у дрібницях. Спершу це може викликати відчуття дискомфорту, але з часом стає нестерпним і небезпечним. Воно обожнює замовчування та ігнорування суспільством, і незалежно від віку, статі, соціального походження, кольору шкіри та віри – може спіткати кожного, особливо під час війни. Попри спроби його замаскувати чи приховати, насильство не може бути виправданим.

⚠️ Пам’ятайте, що навіть найменші дії – ваша своєчасна уважність, небайдужість до чужої скорботи, готовність допомогти або звичайний репост у соціальних мережах, здатні захистити постраждалих та підтримати світ у боротьбі з насильством.                              📍 Часто прояви насильства асоціюють лише із застосуванням фізичної сили. Однак, воно може мати різні форми та маскуватися під образливі «жарти», постійний контроль, маніпуляції, обмеження або примус людини до певних дій. Законодавство України у сфері протидії домашньому насильству визначає чотири основні форми такого насильства: фізичне, сексуальне, психологічне, економічне.

❗Варто пам’ятати, що будь-яке насильство, навіть якщо воно не залишає слідів на тілі, є злочином та порушенням прав людини, оскільки  може залишити глибокий слід у психіці і психологічному стані. 

📞 В Україні працює цілодобова і безкоштовна Гаряча лінія за номером 1547 з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.

🙌 Життя без насильства можливе й розпочати його ніколи не пізно. Не мовчіть та не зволікайте зі зверненнями по допомогу.

Залишити відповідь