День пам’яті померлих від СНІДу

    16 травня  відзначався Всесвітній день пам’яті померлих від СНІДу. В Україні тільки  у квітні 2021 року 161 людина померла від СНІДу.

   За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я в кожну третю неділю травня відзначають День пам’яті померлих від СНІДу. Вперше це відзначили ще в 1983 році в Сан-Франциско (США). На той час у світі тільки почали реєструвати поодинокі випадки цього страшного захворювання і про нього практично нічого не було відомо. Організаторами проведення такої акції стали люди, яких особисто торкнулася ця проблема, вони пережили біль втрати рідних та друзів.

У світі катастрофічно зростає кількість ВІЛ-інфікованих. Від СНІДу від початку епідемії померло вже більше людей, ніж вбито у Другій світовій війні. Символом солідарності з ВІЛ-позитивними людьми і пацієнтами, в яких розвинувся СНІД, є червона стрічка.

  Ставлення людей до цієї проблеми змінилося завдяки тому, що сьогодні відомі шляхи передачі захворювання, минули панічний  страх та безпорадність перед хворобою, спричинені незнанням.

   Зараз інфікування ВІЛ є проблемою не тільки осіб групи ризику. Хвороба не вибирає. Тому найпершим завданням у подоланні епідемії залишається запобігання та профілактика. Так у квітні 2021 року в Україні офіційно зареєстровано 1 349 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 332 пацієнтів діагностовано СНІД, а 161 людина померла від СНІДу.

   Вперше про СНІД заговорили у 1981 р. і ось уже впродовж 40 років ця абревіатура не сходить зі сторінок газет і журналів всього світу. 

   СНІД (синдром набутого імунодефіциту) – одна з важливих і трагічних проблем, яка постала перед людством у кінці ХХ століття. 

Набутий – тому що це стан, який виникає внаслідок зараження, а не передається у спадок генетичним шляхом.

Залишити відповідь