“Математика у вишиванці”

Математика- це не тільки чітка система законів, теорем і задач, але й унікальний засіб пізнання краси. Математичні закономірності діють однаково єфективно у кристалах  і живих організмах, в атомі й у Всесвіті, у витворах мистецтва і наукових відкриттях. Зокрема і у вишивці.                              Українська вишиванка – це сімейний оберіг символ, який пройшов крізь покоління, єднає рід і вшановується, як святиня. Вишиванка – це святковий одяг і за повір’ям, вона є оберегом від зла.

Кожного року третій четвер травня – День української вишиванки.

      Що спільного між вишивкою та математикою? На перший погляд – нічого. Але давайте зазирнемо глибше. Українська вишивка вражає різноманітністю візерунків – прямі, відрізки, кола, ромби, крапки, квадрати, трикутники, спіралі…

      Зустрічаються в ній і цифри, правда їх форма дещо відрізняється від традиційної. Тому не дивно, що розглядаючи українську вишиванку, з’являється враження, ніби перед тобою «Математика» для першачків. Але не тільки в цьому є зв’язок вишивки із «царицею всіх наук». Виявляється, більшість орнаментів створюються за законами симетрії, найчастіше – дзеркальної.  Дізнавшись таку інформацію, учні 7б класу на уроці алгебри, вирішили самі дослідити питання:   «Чи дійсно так багато математики в вишивці?». А саме, за допомогою графіків лінійної функції, побудували лінійну функцію, яка зображає візерунок (схему) вишивки родючої землі, берегині матері та мирного сонця над головою. Діти залишились задоволеними позитивним результатом своєї праці.

Залишити відповідь