Що підлітки кладуть за губу?

  Сучасні підлітки завжди стараються йти в ногу з часом. Новітні технології, нові захоплення та, зрештою, новий спосіб життя.

  Останнім часом, серед шкільної молоді все більш популяризується вживання такої речовини як “насвай”, в їхньому розумінні це просто “натс”. Здається, на перший погляд особливої небезпеки вживання не несе: законом не забороняється, коштує недорого, як результат тіло розслаблене і курити сигарет не хочеться.

“Насвай” – один з видів легких наркотиків, основу якого складає табак (тютюн, махорка) і гашене вапно, рослинна зола, курячий або голуб’ячий послід. Нерідко в склад “насвая” входять інші компоненти: приправи, суміші, що неможливо до кінця визначити, адже даний вид наркотика виготовляється в кустарних умовах. Тобто, не можна бути впевненим, що «натс» не містить сильнішого наркотика, який швидше викличе залежність до його вживання.

Спосіб вживання теж не відзначається особливо приємним процесом, адже його потрібно засипати за верхню або нижню губу. При цьому не варто допускати ковтання слини, виділення якої значно збільшується, адже першим сигналом  травної системи буде блювання, через деякий час залишиться нудота.

Тепер можна обговорити, які відчуття будуть  притаманні після прийняття чергової дози, це: затерпання ділянки ротової порожнини, куди  заклали наркотик, важкість в голові, сильне слиновиділення, про яке ми вже зазначили вище, головокружіння, розслаблення м’язів тіла. Мабуть, останнє найбільш манить до вживання “насвая”, адже дехто отримує від цього задоволення, яке абсолютно  невиправдане.

А виправданими в нашому випадку будуть наступні факти, які допоможуть задуматися над подальшим вживанням “насвая” (натса), залежних або тих, хто вагався попробувати чи стриматися, отож:

                  згідно статистики онкологів багатьох країн світу 80% раку губи, язика та інших органів ротової порожнини були спричинені вживанням “насвая”;

                   під дією лугу, який попадає в травну систему, неминучим буде і розвиток виразки, а також і раку шлунку;

                 курячий, голуб’ячий, козячий послід може містити безліч інфекцій, які в свою чергу потрапляють в організм людини і можуть спричинити розвиток вірусного гепатиту та паразитів. А тепер на секунду згадаємо, що може зробити курячий послід з рослиною??? Правильно – спалити її. Напевне наступні аргументи щодо людського організму – відсутні;

  • “насвай” виготовлений на основі тютюну (махорки) викликає сильну нікотинову залежність. Адже сода, яка входить в даний наркотик  у взаємодії з слиною поглинається в організм значно швидше, ніж через викурену сигарету, тим самим викликає неабияку залежність;
  • вважається психоактивною речовиною, а це в свою чергу неабияк впливає на психічний розвиток, погіршується пам’ять, сприйняття і реакція, більшість підлітків стають агресивними;

           значно погіршується стан зубів, сприяє розвитку пародонтозу.

А тепер, знаючи всі за і проти, варто задуматися чи варто віддаватися 5-ти хвилинному задоволенню (якщо його так можна назвати), щоб придбати для себе такий букет неприємностей.

Якщо ж вже траплялась така можливість треба зосередитись на тому, щоб відмовитись від нього взагалі.

   В юнацькому віці формується не тільки здорове тіло, а й здоровий дух. Відмовившись від вживання легких “наркотиків” зараз це, певною мірою, страхування себе від вживання сильніших в майбутньому. Це формує вольові здібності, які неодмінно знадобляться в майбутньому.

     Нам потрібна здорова нація! А пташиний послід і вапно будемо використовувати за призначенням.

Залишити відповідь