День слов’янської писемності і культури

Сьогодні в Україні відзначають День слов’янської писемності і культури.

Восьмикласники Плесецької гімназії доєдналися до свята всеслов’янського світу, узявши участь у  заході, присвяченому цій події. Під час проведення уроку підлітки пригадали вже відоме їм про цей день, а також дізналися деякі нові факти.

 На заході прозвучала інформація про те, що кожного року 24 травня у всіх слов’янських країнах відзначають День слов’янської писемності і культури й урочисто прославляють творців слов’янської писемності святих Кирила і Мефодія – учителів словенських.

В Україні Свято встановлене згідно з Указом Президента від 17 вересня 2004 року, у день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія – просвітителів, що відіграли визначну роль у розвитку й становленні слов’янського письменства і культури, покровителів Європи.

    Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур.

Залишити відповідь